Met deze tips is je houthaard zo klaar voor de winter
Geschreven op 10-10-2017

De herfst is al in ’t land en de winter staat voor de deur, we kunnen ons dus maar beter voorbereiden.
Met deze eenvoudige tips voor een goede opstart van je houthaard, ben je helemaal klaar om te kunnen genieten van warme en gezellige avonden.
 

Tip 1
Zorg ervoor dat je schoorsteen ieder jaar gekuist wordt, dit zal zorgen voor de ideale trek, een optimaal rendement en het voorkomt natuurlijk ook schouwbranden!
 

Tip 2
Controleer je toestel, de verluchtingsklepjes en de deur. Zorg ervoor dat alles goed open en dicht kan, dit zal zorgen voor een optimale verbranding en dus minder roetaanslag.
 

Tip 3
Zorg ervoor dat het hout waarmee je stookt een vochtigheidspercentage heeft van minder dan 20%. Dit kan je controleren aan de hand van een vochtigheidsmetertje.
 

Tip 4
Hou er rekening mee dat, bij het eerste gebruik van je haard in de herfst, je schoorsteen koud zal hebben en dus opgewarmd moet worden. Een goed verwarmde schoorsteen resulteert in een goede en zuivere verbranding zonder roet met een optimaal rendement. Gebruik hiervoor de methode, zoals beschreven in tip 6.
 

Tip 5
Zorg voor een schone verbranding met zo weinig mogelijk gassen. Ook dit kan volgens de methode, zie tip 6.
 

Tip 6
De methode, ook wel genaamd de omgekeerde methode: Eerst leg je enkele grote blokken in de haard. Daar bovenop leg je enkele geschrankte aanmaakhoutjes verspreid over de breedte van de haard. Tussen de aanmaakhoutjes plaats je enkele aanmaakblokjes die je vervolgens aansteekt.
Zet nu de verluchting helemaal open, de deur helemaal dicht en we krijgen een verbranding die bovenaan begint. De kleine aanmaakhoutjes zakken vervolgens tussen de grote blokken en zorgen mede door de trek van de reeds opgewarmde schouw voor een snelle en roetvrije aanmaak van een mooi brandende haard.
 

Tip 7
Hoe ben je zeker van een optimale werking van je haard? Het roet dat in het begin toch gevormd wordt brandt terug op en verdwijnt helemaal. Je glas en je haard zijn proper tijdens het branden.
 

Tip 8
Video’s over de omgekeerde methode vinden jullie uitgebreid terug op het internet.